MEGHÍVÓ

Marie Curie ösztöndíjak rendszere és az osztrák, Marie Curie ösztöndíjasokat fogadó Intézmények bemutatására

Tisztelt Hölgyem/Uram !

Ezúton szeretnénk meghívni Önt és kollégáit a Oktatási Minisztérium Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkársága, az osztrák BIT -Iroda (Bureau for International Research and Technology Cooperation) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös rendezvényére. Az előadás és a hozzá kapcsolódó konzultáció témája az EU 5 Keretprogram “A humán kutatási potenciál és a társadalmi-gazdasági tudásbázis fejlesztése” elnevezésű programján belül futó

MARIE CURIE ÖSZTÖNDÍJAK RENDSZERE
ÉS AZ OSZTRÁK, MARIE CURIE ÖSZTÖNDÍJASOKAT FOGADÓ INTÉZMÉNYEK BEMUTATÁSA


Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,
Központi (K) épület I. em. Díszterem
Időpont: 2001 október 1., hétfő 10:00 – 14:00

Az információs nap első részében – EU 5 Keretprogram menedzselésében nagy tapasztalatokkal rendelkező - osztrák BIT-iroda munkatársai mutatják be az iroda működését, azt, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani az ösztöndíjak iránt érdeklődőknek, majd a Marie Curie ösztöndíjak rendszeréről következik egy előadás (az ösztöndíjak típusai, finanszírozása, a pályázat adminisztratív vonatkozásai).

A második részben a BIT munkatársai a konkrét ösztöndíj lehetőségeket, a lehetséges osztrák fogadó-intézmények ajánlatait ismertetik (felsőoktatási intézmények, ipari fógadóintézmények).

Az előadásokat Gerald Müller-Niklas és Salma El-Bushra, a BIT-iroda munkatársai tartják. Az előadások angol nyelven hangzanak el.

Az ösztöndíjakon keresztül az Európai Unió fiatal, magasan képzett kutatók kutatáson keresztül való képzését támogatja. Gyakorlatilag bármely tudományterület kutatói pályázhatnak: matematika, informatika, vegyészet, orvostudomány, műszaki tudományok, környezeti- és földtudományok természettudományok, fizika, és közgazdaságtan, társadalomtudományok, de a humán- és jogtudomány csak bizonyos megkötésekkel. A legtöbb lehetőség és ösztöndíj a doktori címmel rendelkező 35 év alatti fiatalkutatók számára kínálkozik, de PhD-hallgatók, ifjú, egyetemi végzettségű illetve idősebb, tapasztaltabb kutatók számára is vannak ösztöndíj-lehetőségek. Mivel itt igen magas presztizsű ösztöndíjakról van szó – az európai kutató-társadalom utánpótlását, az európai kutatások magas színvonalának megőrzését szeretnék ezáltal biztosítani – az Európai Bizottság igen komoly ösztöndíjakkal támogatja a sikeres pályázókat.

Az ösztöndíjakról bővebb információt találhat a program honlapján: http://www.cordis.lu/improving/fellowships/home.htm.

Az információs napon való részvétel díjmentes. Kérjük, hogy részvételi szándékát a mellékelt regisztrációs lapon jelezze!

Köszönettel vesszük, ha rendezvényünkről másokat is informál, de kérjük, hogy minden részt venni szándékozó külön regisztrációs lapot töltsön ki és juttasson vissza a pir@mail.bme.hu e-mail címre vagy a 463-30-41 faxra szeptember 25-ig, hogy a várható létszámmal kalkulálni tudjunk. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy hasonló rendezvény október 11-én és 12-én Pécsett és Szegeden is lesz, tehát akinek akár időben akár elérhetőség miatt az kedvezőbb, oda is szeretettel várjuk.
 
 
Üdvözlettel
Rudan Ferenc
IHP Programbizottsági tag 
Csuzdi Szonja 
 IHP NCP


PROGRAM


10:00
Üdvözlés és bemutatás
10:10 – 10:20
A BIT Iroda működésének bemutatása
10:20 – 10:45
A Marie Curie ösztöndíjak rendszere
10.45 - 11.20
Az ausztriai kutatási tájkép: a lehetséges osztrák fogadó-intézetek ajánlatai a felsőoktatástól az iparig
11:20 –12:20
Vita, konzultáció
12:20 – 12:40
Kávészünet
12:40 – 14:00
Lehetőség egyéni konzultációra


Regisztrációs lap letöltése